Waarom een ‘Frisse neus halen’?

De meeste van ons spenderen het grootste deel van de tijd binnen door. Op kantoor achter ons bureau, of thuis voor de tv, in de keuken of in de slaapkamer. Terwijl een frisse neus halen zó goed is voor onze gezondheid! We zouden dus zeker wat meer tijd buiten mogen doorbrengen. En het liefst ook in beweging, zo sla je meteen twee vliegen in één klap.

Een frisse neus halen als medicijn

Even een frisse neus halen en naar buiten gaan kan een zeer welkome afwisseling zijn als je voornamelijk binnen zit. Maar dat is niet het enige. Het is ook erg goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen verminderde stress en buiten ‘in de natuur’ zijn. Ook zouden algemene gezondheidsklachten dalen door tijd buiten door te brengen. Hoe vaker mensen tijd buiten doorbrengen, hoe minder stress en algemene gezondheidsklachten zij ervaren. Een frisse neus halen verlaagt bovendien ook de kans op depressie en angsten. En het geeft je stemming en algehele welzijn een boost. Dat is een behoorlijk lijstje aan voordelen, nietwaar? Maar we zijn er nog niet.

Een Frisse neus boost je creativiteit

Een van de studies naar verhoogde creativiteit is gedaan door wetenschapper David Strayer, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Utah en cognitieve neurowetenschapper. Hij, en velen met hem, zijn erachter gekomen dat als je een frisse neus gaat halen onder werktijd je het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor onder andere doelen stellen, plannen maken, motorische taken etc. rust geeft.

Een andere interessante serie studies liet een opmerkelijk resultaat zien. Het blijkt dat onze hersenen reageren op de plafondhoogte in een ruimte gekeken naar creativiteit en out of the box denken. In de studies van onderzoekers Meyers-Levy en Zhu werden mensen gevraagd verschillende taken te volbrengen in ruimtes met een plafondhoogte van 2,5 en 3 meter. En wat bleek? Een laag plafond zorgt er onbewust voor dat we ons opgesloten voelen en dat is van invloed op onze creativiteit. Een hoger (of geen) plafond zorgt voor een gevoel van vrijheid en onze hersenen worden hierdoor gestimuleerd om out of the box te denken.

Zo kan de buitenlucht dus op verschillende manieren bijdragen aan het boosten van je creativiteit.

Een Frisse neus halen werkt stress verlagend

Slechts 20 minuten buiten doorbrengen kan al de stresslevels in het lichaam al verlagen. Dus even een blokje om voor het ontbijt, na de lunch of voor het slapengaan kan al zorgen voor meer zen. Hoe dit komt? Buiten in de natuur zijn ontspant het zenuwstelsel waardoor de levels van het stresshormoon cortisol, de hartslag en de bloeddruk verlagen. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Zeker tijdens een stressvolle dag is de natuur opzoeken een effectieve manier om ‘af te schakelen’ en af te rekenen met een gestrest gevoel. 

Download de Fynch App, haal een Frisse neus door een rondje te wandelen of te fietsen en verdien hier ook nog eens coins mee. Win, Win, Win. Mooier wordt het echt niet!

Bron: The Body Practice

Waarom een ‘Frisse neus halen’?