Hoe red je thuis de wereld?

Duurzame huis-tuin-en-keukenoplossingen

We doen het al bijna een jaar: thuiswerken. Natuurlijk is het fijn om thuis te kunnen zijn, zeker als je de tijd hebt om te genieten van je eigen nestje en tussen de middag een Frisse Neus te halen. Maar meer thuis zijn betekent ook: meer water- en energiegebruik, vaker boodschappen doen en meer afval en vuil. Kun je deze periode van thuis-zijn gebruiken om milieubewuster te leren leven? Hier zijn wat handige tips om alvast mee te beginnen.

Waterkoker

Kook niet meer water dan je nodig hebt: als je één kop thee maakt, kook dan één kop water.

Houd je waterkoker in de gaten en zet hem niet steeds opnieuw aan. Als je erop wacht, lijkt het soms een eeuwigheid te duren voordat het kookt. Maar wanneer je de waterkoker vergeet, sta je zomaar drie keer water te koken voor één kopje thee.

Thuiswerken

De huidige trend van thuiswerken scheelt veel uitlaatgassen want we staan niet meer massaal in de file. Ookhet OV laten we grotendeels links liggen. Maar thuis kun je ook duurzame werkkeuzes maken. Wist je bijvoorbeeld dat er uitwisbare notitieboekjes bestaan, zoals Moyu? Of geef jezelf een mooie vulpen cadeau, zodat je minder plastic pennen weggooit.

Vega-dag

Kies vanmiddag of vanavond voor een vegetarische maaltijd. De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Minder of geen vlees eten, geeft je meer ruimte om compassie voor alles dat leeft te ontwikkelen.

Energiebesparing

Zet je koelkast op de laagste stand. Het is zo gedaan, maar het scheelt een hoop energie. Programmeer ook je thermostaat voor energiebesparing: laat hem ‘s nachts automatisch dalen naar 16 graden en doe dat ook wanneer je straks weer naar kantoor gaat. Zo’n kleine instelling kan op jaarbasis een hoop gas, CO2-uitstoot en geld schelen. Zorg ook dat de verwarming uit staat wanneer je de ramen of balkondeuren open zet.

Papier hier

Papier en karton scheiden, doe je natuurlijk al. Maar heb je al eens gekeken of je je papierwinkel kunt digitaliseren? Zoek nuttige apps voor op je telefoon: koop bijvoorbeeld je treinkaartje digitaal, zonder te moeten printen, met de NS App. Post van veel overheidsinstellingen kun je gemakkelijk omzetten in e-mailverkeer. En nu je toch bezig bent: schrijf je uit voor reclamefolders. Dat scheelt niet alleen papier, maar ook nog eens onnodige aankopen.

Winkelen

Versimpel je eetpatroon: breng de meeste tijd door bij het groente- en fruitschap van de supermarkt. Onbewerkte, plantaardige voeding is niet alleen duurzamer dan bewerkte voeding, het is ook gezonder. Daarbij scheelt het vaak ook een heleboel plastic verpakkingen.

Kijk ook eens of er een verpakkingsvrije winkel in je buurt is, en neem altijd je eigen, herbruikbare boodschappentas mee.

Afval

Word je bewust van je afval door vandaag zo min mogelijk eten weg te gooien. Vaak kun je meer gebruiken dan je gewend bent. Zo smaakt de stronk van de broccoli heerlijk mild, en kun je de kroontjes van aardbeien gewoon in een smoothie gooien. Met de kliekjes van gisteravond kun je vandaag prima lunchen, of je kunt ze gebruiken als basis voor je volgende diner. Toch afval over? Kijk of je vanaf vandaag een extra categorie afval kunt scheiden, zoals PMD (plastic, metaal en drinkpakken) of GFT (groente-, fruit- en tuinafval). Ken je www.afvalscheidingswijzer.nl/ al?

Theezakjes

Vermijd een overdaad aan verpakkingsmateriaal en koop geen theezakjes die allemaal afzonderlijk zijn verpakt. Kies voor thee met het Rainforest Alliance- of fairtradekeurmerk, zodat je er zeker van bent dat de thee volgens strenge milieunormen geproduceerd is en de gevolgen voor het milieu zo beperkt mogelijk zijn.

Hoe red je thuis de wereld?